Stap voor stap je woning verduurzamen

De laatste jaren is het belang van duurzaamheid steeds meer in het vizier gekomen. Dit komt door de opwarming van de aarde, maar ook door schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen. Wat voor invloed heeft dit nu eigenlijk op onze dagelijkse levens? We kunnen er in ieder geval voor zorgen dat we onze steentje bijdragen door onze woning stap voor stap te verduurzamen. Hoe we dit kunnen doen? Niet alleen door te kiezen voor zonnepanelen of een warmtepomp, maar ook door kleinere aanpassingen in ons dagelijkse leven. In dit blog lees je wat je kunt doen om stap voor stap je woning te verduurzamen.

1. Energiezuinige verlichting

Led-lampen zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Ze gaan namelijk veel langer mee dan gewone gloeilampen en verbruiken ook nog eens veel minder energie. Je kunt ervoor kiezen om alle lampen in je huis te vervangen door led-lampen, of je kunt kiezen voor een bepaald aantal. Hoe meer lampen je vervangt, hoe meer energie je bespaart.

2. Isolatie

Een andere manier om energie te besparen is door je huis goed te isoleren. Door je muren, vloeren en daken goed te isoleren, voorkom je dat er warme of koude lucht ontsnapt. Hierdoor hoeft je verwarming of airco minder hard te werken en bespaar je energie. Een goede isolatie is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

3. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wel de meest bekende manier om je huis te verduurzamen. Zonnepanelen zetten namelijk zonlicht om in elektriciteit. Hierdoor heb je minder energie nodig van het elektriciteitsnet en bespaar je op je energiekosten. Veel mensen vinden zonnepanelen vaak niet helemaal passen op hun dak. Daarom is het slim om te kijken naar een zonnedak. In combinatie met geïntegreerde zonnepanelen is het bijna niet te zien dat je zonnepanelen op je dak hebt. 

4. Warmtepomp

Een warmtepomp is een andere manier om je huis te verwarmen of te koelen. Een warmtepomp werkt door de warmte uit de grond, het water of de lucht te gebruiken om je huis mee te verwarmen of te koelen. Dit is een duurzame manier van verwarmen en koelen omdat je gebruik maakt van hernieuwbare energie. Een warmtepomp is wel een relatief duur investering, maar je bespaart hiermee wel weer op je energiekosten.

5. Zuinige wasmachine of droger

Een nieuwe wasmachine of droger is misschien niet de eerste dingen waar je aan denkt als je je huis wilt verduurzamen. Toch zijn deze apparaten verantwoordelijk voor een groot deel van je energieverbruik. Kies daarom voor een zuinige wasmachine of droger als je een nieuwe aanschaft. Je bespaart hiermee energie en dus ook geld.

Author: Kendra