Hoe verpak je producten duurzaam?

Niet alleen de vraag naar duurzame producten, maar ook de vraag naar duurzame verpakkingen neemt steeds verder toe. Bedrijven, ondernemers maar ook particulieren zijn steeds bewuster bezig met welk verpakkingsmateriaal ze dingen opsturen. Zo worden verpakkingszakjes steeds vaker van papier gemaakt in plaats van plastic. In deze blog gaan we aantal van deze alternatieve verpakkingsvormen bij langs.

Verpakkingen van papier of karton

Papier en karton zijn allebei gemaakt van hout. De productie van papier of karton is duurzamer omdat hout een hernieuwbaar product is. We nemen even als voorbeeld de cyclus van kartonnen doosjes. Allereerst worden er speciale bomen gepland. Deze bomen worden gepland met als doel de productie, dus je kapt geen hout uit de natuur. Wanneer deze bomen voldoende volgroeit zijn worden ze gekapt en in stukken gehakt. Deze lading wordt naar speciale fabrieken gereden om er vervolgens kartonnen doosjes van te maken. Het eindproduct is duurzamer dan bijvoorbeeld plastic omdat papier en karton veel makkelijker te recyclen zijn. De grondstof in deze producten, hout, is een organische stof. Dit betekent dat het product op een natuurlijke wijze kan worden afgebroken. Om producten als plastic af te breken is veel meer nodig, wat het automatisch schadelijker maakt voor het milieu. 

Verpakken met bio plastic

De woorden plastic en duurzaam gaan vaak niet goed samen, maar ook plastic kan tegenwoordig duurzaam zijn. Ze hebben het de naam bio plastic gegeven. Onder de naam bio plastic vallen verschillende soorten plastic die biologisch afbreekbaar zijn. Nu vraag je je misschien af, maar hoe kan dat dan? Voor bio plastic gebruiken ze grondstoffen als mais of zetmeel uit aardappelen of suikerriet. Deze grondstoffen breken ongeveer net zo snel af als groenafval en is daarom erg milieuvriendelijk. Zeker vergeleken met het normale plastic.

Maakt je met de overstap een verschil?

Je kunt wel degelijk een verschil maken door de overstap te maken om duurzamere verpakkingsmaterialen te gebruiken. Deze verpakkingssoorten zijn milieuvriendelijker om te maken en er komen minder schadelijke stoffen vrij tijdens het afbreken van de producten. Naast verpakkingszakken van plastic te vervangen met papierzakken kun je nu ook plastic tape vervangen door papierentape. Op deze manier is de gehele verzending duurzaam. Hoe meer grote bedrijven deze kleine veranderingen doorvoeren, des te groter wordt het positieve resultaat. Er zijn al een aantal grote bedrijven die hierin vooroplopen. Maar ook als particulier kun jij je steentje bijdragen door bewuste verpakkingen te kopen als je iets moet verzenden.

Author: Kendra