Heb jij een passie voor gastvrijheid en wil je een eigen horeca onderneming starten? Dan ga je een grote stap maken die veel invloed heeft op je dagelijks leven en waar je veel plezier aan zult beleven. Tenminste, als je het slim aanpakt. Een goed begin is het halve werk, zegt men wel eens. In het geval van het starten van je eigen onderneming is dit zeker waar. Benieuwd hoe je op een slimme manier je eigen horeca onderneming start? Lees dan snel verder voor de beste tips!
Tip 1: Locatie, locatie, locatie
Voor een horecagelegenheid is, zeker als starter, de locatie van groot belang. Wanneer mensen je bedrijf nog niet goed kennen, moet je het hebben van de mensen die jouw onderneming binnenkomen wanneer ze bijvoorbeeld door het winkelcentrum lopen. Natuurlijk kun je door middel van goede marketing en communicatie veel mensen bereiken, maar als starter is het erg belangrijk dat mensen jouw bedrijf gemakkelijk kunnen vinden. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een passende locatie.
Tip 2: Een goed bedrijfsplan
Als ondernemer is het belangrijk dat je goed weet wat je gaat doen, waarom je het doet en vooral: hoe je het gaat doen. Dat betekent het helder in kaart brengen van de te maken kosten, de benodigdheden, de verschillende stappen die je moet nemen en of je eventueel een geldschieter of lening nodig hebt. Neem hier goed de tijd voor en laat je bij voorkeur adviseren door iemand met ervaring op dit gebied.
Tip 3: Slim budgetbeheer
Als startend horecaondernemer heb je grote kostenposten, denk hierbij aan de bedrijfslocatie, het interieur, personeelskosten, kosten voor marketing en communicatie, inkoop, verzekeringen, belastingen, et cetera. Zorg dan ook dat je goed grip houdt op je budget en probeer waar mogelijk te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld online gemakkelijk een tweedehands horeca tafel onderstel of horeca barkrukken kopen voor een gereduceerd tarief. Ook zijn er diverse outlets waar je voor gereduceerde kosten nieuw meubilair kunt aanschaffen.
Tip 4: Je hoeft het niet alleen te doen
Veel ondernemers maken de fout dat ze alles graag alleen willen doen. Dit is echter geen duurzame manier van ondernemen en niet op de lange termijn vol te houden. Maak dan ook gebruik van de kennis en kunde van anderen; maak gebruik van je netwerk, sluit aan bij lokale ondernemersnetwerken en volg cursussen of trainingen om je voor te bereiden.