Motorfinanciering: waarom en hoe sluit je er een af?

Je hebt je oog laten vallen op een mooie motor, maar je hebt niet genoeg geld om deze direct te betalen. In dat geval is een motor financieren de perfecte oplossing! Wat is een motorfinanciering precies? En hoe verschilt dit van een normale lening? In dit blogartikel lees je alles over motorfinancieringen: wat ze zijn, waarom je er één zou afsluiten en hoe je dat doet.

Een lening die je afsluit om een motor te kunnen kopen

Een motorfinanciering of autofinanciering is eigenlijk niets meer dan een lening die je afsluit om een motor of auto te kunnen kopen. Deze lening wordt ook wel een auto- of motorschuld genoemd. Je betaalt de motorfinanciering maandelijks terug, net zoals bij een normale (consumptieve) lening. Het verschil tussen een motorfinanciering en andere consumptieve leningen, is dat je bij een motorfinanciering het geleende bedrag in één keer volledig aan de motor dealer betaalt. Bij andere consumptieve leningen wordt het geleende bedrag maandelijks (via incasso) van je bankrekening afgeschreven.

Waarom een motorfinanciering?

Een motorfinanciering is ideaal als je niet genoeg geld hebt om de motor in één keer te betalen, maar wel wilt profiteren van de voordelige aankoopcondities die dealers vaak hanteren (bijvoorbeeld een extra hoge korting of een gratis servicebeurt). Ook is een motorfinanciering fiscaal aantrekkelijk: je kunt de rente van de lening aftrekken van je belastbaar inkomen.

Afhankelijk van je financiële situatie, kun je bij een motorfinanciering kiezen voor een looptijd van 12, 24 of 36 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandelijkse lasten. Maar let wel: hoe langer de looptijd, hoe hoger het totale bedrag dat je uiteindelijk aan rente en aflossing moet betalen.

Waar moet je op letten? 

Wanneer je besluit om een motorfinanciering af te sluiten, is het belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen. Zo weet je precies wat de kosten zijn en welke risico’s er aan de financiering verbonden zijn. Let ook goed op de rente: soms lijkt een rentepercentage laag, maar is dat niet het geval wanneer je deze vergelijkt met de looptijd van de financiering.

Als je alles hebt nagelezen en er geen vragen meer over hebt, kun je een afspraak maken bij de motor dealer om de financiering rond te maken. Meestal is dit een simpele procedure: je vult een aantal formulieren in en tekent dan het contract. De motor dealer neemt dan contact op met de bank of financiële instelling waarmee zij samenwerken en regelt vervolgens dat het geleende bedrag op hun rekening wordt gestort. Zo kun je de motor direct afhalen!

Heb je nog steeds vragen over motorfinancieringen of weet je niet zeker of een financiering bij jou past? Neem dan contact op met financiële experts: zij helpen je graag verder!

Author: Kendra