Wennen aan je gehoorapparaat: tips

Slecht horen kan heel veel oorzaken hebben maar het staat in ieder geval als paal boven water dat het ontzettend vervelend is. Het ligt ook aan de oorzaak wat het beste is om te doen. In ieder geval is de eerste stap vaak de huisarts, vanuit daar kun je gaan kijken naar wat er nodig is om de situatie te verbeteren. Als je slecht hoort en een gehoorapparaat nodig hebt,  zijn er een paar tips die je kunt volgen om beter om te gaan met het gebruik van het gehoorapparaat. Deze lees je hieronder.

Bezoek audicien

Wanneer je slecht hoort is het verstandig om ook een afspraak te maken bij een audicien. Zij hebben er immers het meeste verstand van. Je komt er meteen achter hoe groot de schade van je gehoor is en dit geeft je ook meteen de mogelijkheid om je opties te overwegen. Een gehoortoestel is een van die opties en ook deze is in veel variaties verkrijgbaar. Het komt erop neer dat er altijd wel gehoorapparaten zijn die bij je passen, de een is minder zichtbaar dan de ander, en de een zit weer lekkerder dan de ander. Als je een gehoorapparaat vind die bij je past, is de overgang ook meteen een stuk soepeler. Je hoeft je minder aan te passen aan het apparaat. Een audicien kan hier heel goed over meedenken en advies geven.

Wennen

Chronisch slecht horen kan een hele aanpassing zijn. Wennen hieraan gaat in de meeste gevallen met vallen en opstaan. Het is niet makkelijk om eraan te wennen of te accepteren dat je minder goed hoort dan voorheen. Een tip hierbij is, geef het tijd en vooral: heb niet te hoge verwachtingen van jezelf en het apparaat. Het is verleidelijk om meteen te balen als je merkt dat alles nog niet helemaal soepel loopt. Het is beter om het gebruik van een gehoorapparaat op te bouwen, dan dat je hem meteen de hele tijd draagt en aan het balen bent omdat je er maar niet aan lijkt te wennen.

Apparaat

Leren hoe het apparaat werkt is een ook een goede manier om beter om te gaan met een gehoorapparaat en slecht horen. Als je weet hoe het werkt, kan je het apparaat ook beter afstemmen op jouw behoeften. Hierdoor kan je beter inspelen op situaties en kan je ook beter snappen wanneer je bijvoorbeeld liever het apparaat aan of uit hebt. Langzaamaan zul je merken dat het steeds beter gaat.

 

Author: Kendra